I stenhuggarnas spår

Lugnåsberget är vida känt för sin omfattande brytning av kvarnstenar som pågick i ca 800 år. Stenar höggs fram ur urberget, både i dagbrott och gruvor.

Vi startar vandringen vid Qvarnstengruvan museums parkering och börjar efter en kortare promenad med en kort tur inne i en gruva. Sedan följer vi spåren bakåt i tiden, genom skogen, förbi de stora dagbrotten, de kvarlämnade kvarnstenarna och till platsen där sägnen säger att munkarna bosatte sig.

Det var munkar från Frankrike (Cistercienserorden) som kom med kunskapen om att hugga i sten. Munkarna bodde på Klosterängen uppe på Lugnåsberget och flyttade senare till Varnhem. Trots att detta är ett av de minsta platåbergen, hade munkarna en imponerande utsikt och den får vi också njuta av.

Vi stannar för en fika på någon fin plats längs vägen, kanske vid Kvarnstenstorget, Klosterängen eller Lugnås kyrka. Ta med matsäck och bra skor att gå i, samt kläder efter väder.

Vandringen följer naturstig, grusvägar och asfalterad väg och har nivåskillnad på ca 50 meter. Hund får gärna följa med. Ca 8 km total sträcka.

Närtrafik från Mariestad eller Lugnås stationer kan med fördel användas.

Vandringen är ett samarbete mellan STF Norra Skaraborg och Föreningen Qvarnstensgruvan Minnesfjället.

Kostnad: 30 kr för underhåll av byggnaderna och området

Samlingsplats: Parkeringen vid Qvarnstensgruvan museum (https://goo.gl/maps/5YTTiPEGQZFjDEMG7)

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 9 september. Max 20 deltagare.