Ovanliga växter och spännande kulturmiljö

Foto: Maria Hansen.

I Svarvaretorpets naturreservat ser vi bl.a. på ängsgranskogen och den för terrängen typiska kvartskalkskiffern. Inom området växer Sveriges största bestånd av ormbunken uddbräken. Ormbunken är mycket sällsynt i landet och anses utrotningshotad. Så här års ser uddbräken lite annorlunda ut då den så här tidigt på året skjuter nya skott över de gamla. På vägen till Svarvaretorpet tittar vi även på takskifferbrytningen som har skett i området vi går förbi.

I Mörtjärns naturreservat finns en mycket spännande kulturmiljö med en mängd monument längs strövstigen ”Doktor Sædéns runda” som kom till när det här var ett sanatorium för Tuberkulospatienter, som guiden kommer att berätta lite om. Vandringen går i huvudsak på vägar och leder och är ca 5 km.

Kläder efter väder, ta med något att sitta på och matsäck för en fikarast. Det är alltid bra att även ha med sig lite extra vatten. Sköna, gärna vattentäta skor/kängor rekommenderas.

Lättgången vandring – men ej lämplig för barnvagn.

Sammarrangemang med Dalskogs tennisklubb och byalag

Samlingsplats: Parkeringen vi OK Kroppefjälls OK-stuga, Dals Rostock (https://goo.gl/maps/H8AJGCqw4fzCpguy5). Vägbeskrivning: Från Dals Rostocks södra ände följ skyltning mot OK-stugan och Kroppefjälls hotell. Närmsta hållplats: Rostocks vägskäl, ca 3,5 km.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till guiden Helena Sellering på telefon: 0708-60 29 13 via SMS eller samtal. Max 20 deltagare.