Nyheter

Sök bland våra nyheter

Vinnsäter, Järbo

Dalslandsgården vid Kroppefjäll

Vinnsäter. Foto: Kerstin Aronsson.

Denna kulturhistoriska vandring börjar vid den byggnadsminnesförklarade Dalslandsgården Vinnsäter. En väl bevarad gårdsmiljö som brukats i århundraden. Längs vandringen upp mot Kroppefjäll stannar vi till vid Järbo kyrka och von Döbelns livshistoria, Soldattorpet och utkikstornet som är ett minne från andra världskrigets flygspaningar. Ta med fika så stannar vi en stund vid tornet, innan vi vänder tillbaka på Karl XII:s led mot Vinnsäter. Ca 5 km. En del av vandringen går på skogsstig i brant terräng.

Samlingsplats: Dalslandsgården Vinnsäter, Järbo (https://goo.gl/maps/Dqm8coKzbn3h7sPm9), ca en mil söder om Bäckefors. Ta av mot Järbo Kyrka från väg 172 och håll vänster vid kyrkan och kör ytterligare ca 500 meter.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till info@dalslandexplorer.se eller guiden Kerstin Aronsson på telefon: 0790-69 20 85. Max 30 deltagare.

Tidsresa i Valbodalen

Vi börjar denna dag uppe på Ättehögskullen där den ståtliga Håvesten står som ett monument ut över bygden. Vi går runt i sakta mak och kollar på de olika typer av gravar som finns här och funderar på varför de ser så olika ut. Vad kan gravfälten berätta om de människor som bodde här för ca 2000 år sedan?

Sen åker vi vidare tillsammans till några fler gravfält i området och tittar på likheter och olikheter som finns på de olika gravfälten.

Vi avslutar på gravfältet vid Ödeborgs Fornsal i Ödeborg kl 14 och då finns det möjlighet att gå in i fornsalen och titta på en del av de saker vi har pratat om under dagen. Entrén där är 30 kr/person. En riktig pärla som är väl värt ett besök! De har inga fasta öppettider så passa på nu när du har chansen denna dag!

Kläder efter väder, ta med något att sitta på och matsäck för en fikarast. Det är alltid bra att även ha med sig lite extra vatten. Sköna, gärna vattentäta skor/kängor rekommenderas.

Medelsvår vandring – men ej lämplig för barnvagn. Längd max 2-3 km. Det är en väldigt brant backe upp till Ättehögskullen, i övrigt lätt vandring.

Samarrangemang med Dalskogs tennisklubb och byalag

Samlingsplats: Parkeringen vid Ättehögskullen. Ligger vid väg 172 på öster sida och skyltat som gravfält (https://goo.gl/maps/cjQz1QhDzAMERruf9).

Svårighetsgrad: Krävande.

Föranmälan: Information om hur du föranmäler dig kommer den 3e maj.

Ättehögskullen m.fl. gravfält

Ragnerudsjöns branter

Kroppefjäll