Nyheter

Sök bland våra nyheter

Risbohult

Att leva och överleva som hasselmus

Hasselmusbo. Foto: Agneta Olsson.

Vad behöver man för att leva och trivas om man är ett däggdjur? Vi upptäcker en spännande miljö och kommer få se boplatserna till ett sött litet däggdjur som få människor har sett: den fridlysta och på EU-nivå skyddade hasselmusen. Smyger vi bra kan vi även ha möjlighet att träffa på den. Vi ser efter hur djuren har det med mat och hem, samt orienterar oss om hur de kan överleva på kort och lång sikt. Terrängen är svårtillgänglig med sumpskog i sluttning och buskage under kraftledning, men det är inte så långt att gå fågelvägen och vi tar det lugnt så att alla hänger med. Det är flera stopp där vi ser på höga naturvärden längs vägen. Bra skor eller stövlar, långärmade och långbenta kläder samt handskar, keps och glasögon är praktiskt för att man inte ska sticka sig på grenar. Medtag vatten samt lättare fika.

Ca 4 km vandring.

Samlingsplats: Risbohults naturreservats parkering längs väg 156 (https://goo.gl/maps/pcVRn1uJvWgyUo6c9). Närmsta hållplats: Risbohults såg.

Svårighetsgrad: Krävande.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 23 september. Max 12 deltagare.

Fjärilar, humlor och andra småkryp

Fjärilslarv av mindre påfågelspinnare. Foto: Linda Elvejord.

Vid solsken håvar vi insekter på slåtterängen, guiden berättar om insekterna som fångats och sedan släpper vi ut dem igen. Barn tar med sig någon vuxen, tonåringar klarar sig själva eller tar med någon de gillar och de som är äldre tar med ett ungdomligt sinne. Vi lär oss mer om den spännande mångfalden i naturen. Vid regn klär man sig efter väder och får vara beredd på att krypa runt lite mer för att finna spännande djur. Ca 1 km vandring.

Samlingsplats: Klippans parkering (https://goo.gl/maps/cQEYRHjg7zYP1uZ4A).

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 22 juli. Ange hur många du föranmäler. Max 30 deltagare.

Klippan

Lång tid som gett goda levnadsförhållanden

Lunglav. Foto: Linda Elvejord.

I Klippans naturreservat finns många växter och djur som trivs där skog och mark fått finnas oavbrutet under lång tid. Vi kommer att vandra genom en gammal granskog till ett skogshemman med vacker ängsmark. Guiden kommer främst visa och berätta om kärlväxter och lavar som behöver en stabil miljö över lång tid för att kunna överleva. Inga förkunskaper förväntas, detta är en guidning som lyfter fram exempel på hur man vet att det är en bra miljö med höga naturvärden. Vi får se exempel på vad biologisk mångfald är och förhoppningsvis kommer vi från den guidade turen med fler funderingar på vad som är värdefullt med naturen.

Det är en lugn promenad på mindre än två kilometer. Efter vandringen kan man fika på egen hand i vacker miljö. Närmaste busshållplats heter Klippan och ligger mellan Rävlanda och Hindås, vi samlas på parkeringen innanför busshållplatsen.

Samlingsplats: Klippans naturreservats parkering, nära busshållplatsen Klippan (https://goo.gl/maps/cQEYRHjg7zYP1uZ4A).

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 15 juli. Max 30 deltagare.

Börja vandra

Drömmer du om att vandra, men har aldrig riktigt testat? Då är denna ganska centrala men stundtals vilda vandringen för dig! Under den 2,5 kilometer långa vandringen i Bråtaskogens naturreservat varierar naturen otroligt mycket och det är mycket att upptäcka längs vägen. Längs vandringen kommer du att få lära dig massor om vandring. Vilken utrustning du måste ha (och vad du inte måste ha), hur du packar din ryggsäck och en hel drös med tips på vandringar längs Västkusten är några av sakerna som du kommer få mer kunskap om. Målet med denna vandring är att du ska få tillräckligt med information och självförtroende så att du kan bege dig ut på egna vandringar. För Västkusten är ett riktigt eldorado när det kommer till vandringar!

Mötesplatsen är parkeringsplatsen till Bråtaskogens naturreservat. Buss går till hållplats Solsten i Härryda. Vandringen går mestadels längs skogsstigar med en och annan stigning. Ta med en fika (macka eller liknande) och något att dricka. På fötterna rekommenderas ett par lättare kängor, men springskor går fint. Är det blött i marken så kommer fötterna sannolikt bli blöta med springskor.

Detta är en vandring som ej passar varken barnvagn eller rullstol.

Samlingsplats: första parkeringen vid Bråtaskogens naturreservat (https://goo.gl/maps/RTJ43xmWGTE2ZQYC7, 57°40’08.3″N 12°06’59.7″E)

Svårighetsgrad: Medel

Föranmälan: till Fredrik Schenholm på info@schenholm.com. Max 20 deltagare

Bråtaskogen

Träd – betydelsefulla och mytomspunna

Foto: Christina Claesson.

På halvön Labbera som sticker ut i Rådasjön växer frodiga och vackra lövskogar. Vissa av ekarna, lindarna och bokarna är gamla och grova. Träden och skogarna väcker till liv gamla betraktelser och känslor för träd som människor haft sedan urminnes tider. Vi är beroende av träden och under vår historia har de betytt mycket mer än bara ved och byggnadsmaterial. Under vandringen på halvön berättar vi om hur träden vandrade in i landet, om paradisskogar, trädkult och träden som botare av sjukdomar. Vi bekantar oss särskilt med några av trädslagen och naturtyperna som vi passerar. Berättande, sång och musik är en del av turen genom de fantastiska ädellövskogarna. Vandring ca 2,2 km på promenadvägar och lättgångna stigar men en kort, brant stigning förekommer ungefär i mitten av turen. Ta gärna med fika!

Samlingsplats: Vid reservatstavlan vid parkeringen på Råda säteri (https://goo.gl/maps/vJSx6qJmeHTyHhcK7). Kollektivtrafik: Grön Express från Göteborg till Mölnlyckemotet, gå ca 1 km till Råda säteri.

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 12 augusti. Max 30 deltagare.

Delsjöområdet

Rådasjön