Nyheter

Sök bland våra nyheter

Småfåglar och småkryp vid Svarte mosse

Vandring för hela familjen i det tätortsnära naturreservatet uppe på Fontinberget i Kungälv. Nu är det grönt kring den lilla sjön Svarte Mosse och full fart på fåglar, myror och småkryp i sjön. Vi kollar vad myrorna gör och lyssnar på vacker fågelsång. Tillsammans ska vi pröva på att bygga fågelbon av olika material. Är vi lika duktiga som skatan, gräsanden och blåmesen? Undrar just om vi kan sjunga lika fint som fåglarna också? Vi avslutar med fikastund i vårsolen vid sjön. Alla som vill får då också testa att med hjälp av håvar fånga småkryp i sjön. De vatteninsekter vi får upp studerar vi i baljor med vatten på stranden en liten stund. Om vi har tur kan vi få se ett vattenbi, en buksimmare eller en glupsk trollsländelarv. Naturvandring för barn i åldrarna ca 4 – 8 år och föräldrar. Längd ca 1,5 km lättvandrad terräng. Ta gärna med matsäck! Samarrangemang med Naturskyddsföreningen i Kungälv.

Samlingsplats: Motionscentralen Kotten vid Svarte Mosse i Fontin (https://goo.gl/maps/6z5tq6RS1rnXsoRA8).

Svårighetsgrad: Lätt.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 4 juni kl. 18:00. Max 20 deltagare.

Vildmarksvandring till Mittvättnorna

Foto: Kåre Ström

Vi vandrar från Lindesjön på stigar i naturskog till de trolska Mittvättnorna i Björndalen. Vi går i svamprika marker till skogstjärnar och passerar ett torphemman, några bergbranter och våtmarker. Vi rastar vid Stora Mittevatten där vi fikar och passerar på återvägen den gamla fallna ramsågen vid forsen nedströms dammen vid Lilla Mittevatten. Terrängen är bitvis mycket fuktig och något brant på vissa ställen. Medelsvår vandring, ca 7 km. Ta med matsäck och rejäla skor/kängor/stövlar samt gärna gång- eller vandringsstavar. Tid: ca 4 tim.

Samarrangemang med Kungälvs Naturskyddsförening och Kungälvsornitologerna.

Samlingsplats: Lindesjöns parkering kl. 09:00 (https://goo.gl/maps/eia4sJvgHeSrDGak8, koordinat: 58°0’57.9″N 12°3’47.2″E).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 16 september. Max 20 deltagare.

Hållsungamyren

Höstvandring i ädellövskog och kulturmarker

Vi vandrar på stigar i höstklädda ek- och bokskogar. Vi rastar vid Skidammen. På återvägen passerar vi torpruiner och lämningar av kvarnar och dammar vid bäcken som rinner genom hela reservatet. Ta med varma kläder, skor och matsäck. Terrängen är mestadels relativt lättgången, men välj ändå rejäla skor eller stövlar. Längd: ca 6 km. Tid: ca 4 timmar. Samarrangemang med Kungälvs Naturskyddsförening Kungälvsornitologerna.

Samlingsplats: Parkeringen strax väster om hembydgsgården i Guddehjälm (https://goo.gl/maps/aNRevP6QeNCy1W6t5, koordinater: 57°52’45.9″N 11°53’07.1″E). Närmaste busshållplats: Guddeby västra, vid Marstrandsvägen. Fortsätt därifrån på en mindre landsväg ca 500 m i sydvästlig riktning mot hembygdsgården i Guddehjälm. Ytterligare ca 75 m i vägens riktning ligger samlingsplatsen och entrén till Guddehjälms naturreservat.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: Föranmälan till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 16 september. Max 20 deltagare.

Djup tyst skog idag – torparmiljö igår

Klockljung. Foto: Pelle Dalberg.

Svartedalen är ett stort skogsklätt vildmarksområde rikt på sjöar och våtmarker långt från motorvägar och städer. Vi vandrar ca 4 km på stigar genom sensommarskogen. Längs vägen möter vi mossens och skogens växter och stannar vid lämningarna från två gamla boställen, Stora och Lilla Hungersvatten. Vidare genom skogen når vi sjön Hungersvatten där vi vandrar på stigen längs sjöns branta stränder. I änden på sjön kommer vi fram till den fina Stenstugan. Här kan man se hur människor i Svartedalen bodde till ända in på 1900-talet. Bitvis något krävande och blöt terräng. Rejäla kängor/stövlar behövs. Ta gärna med matsäck.

Samarrangemang med Kungälvs Naturskyddsförening.

Samlingsplats: Parkeringsplatsen mellan Stora och Lilla Nöjevatten kl 11.00. (Koordinater 58°0’4.3″N 12°2’2.8″E, https://goo.gl/maps/iGun9q83K8yPe26Y6).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 2 september. Max 30 deltagare.

Historia och natur på Marstrandsön

Marstrand. Foto: Pelle Dalberg.

Vi börjar med en kortare sträcka genom sta’n längs Långgatan ner mot Kungsplan (även kallad Badhusplan) och får höra om Oscar II:s regelbundna besök under 20 år. Vidare upp i Hagabackarna, genom det trånga Nålsögat, tittar ut över Hakefjordens mynning och hör om världens enda minsprängda hus. Vid Sankt Eriks vik lämnar vi vägen runt ön och tar oss genom Sankt Eriks park, anlagd i slutet av 1800-talet för badgästernas förströelse. Utsikten från gamla lotsutkiken är magnifik! Hur är det med Offerlunden? Har gudaoffer verkligen skett där? Vi vandrar vidare förbi Carlstens fästning och avslutar dagen med ett besök på hembygdsföreningens museum vid Rådhuset. Under vandringen tittar vi också på de växter som grönskar och de fåglar som behagar visa sig eller höra av sig. Ca 2 km. Kort fikarast är planerad.

Samlingsplats: Rådhusgatan 17 vid Torget, Marstrandsön (57°53’14.3″N 11°34’55.1″E, https://goo.gl/maps/rodc5MDRSVsA7NAJ9).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 15 juli. Max 30 deltagare.

Koön – natur och kultur

Koön. Foto: Anette Bargel, Salta guiden.

Här får fantasin vingar och själen ro. Vi ser havet ut till Pater Noster, vyer mot Marstrand och vassruggar vid mossen. Vi går längs kustvikar och hör sjöfågel. Vi upplever soldatfort och Vargklyftan. Vi vandrar över gnejsklippor och spångar och går i trappor – allt med bedårande utsikt. Här lever historien nära, med fästningsfångar, kustkrig, fiske och hansahandel. Liksom badturism och regattor. Marstrand blev stad redan på 1200-talet och har en spännande historia. Vandringen är ca 6 km och kuperad, längs märkta stigar. Se en försmak här: https://www.youtube.com/watch?v=FbPgdZzjszA Vandringskängor rekommenderas. Ta med matsäck, sittlapp, vatten, kamera och vindtät jacka. Badkläder om du vill ta ett dopp. Parkering på Koön vid färjeläget. Läs noga när du parkerat så du inte ställt dig på hotellets p-platser, det är lätt gjort och blir dyrt. Närmsta busshållplats är Marstrands färjeläge. Promenera sedan några minuter till samlingsplatsen på Fredrik Bagges väg, utanför Marstrands segelsällskap.

Samlingsplats: vid Marstrands Segelsällskap, Fredrik Bagges gata (https://goo.gl/maps/m8iSMmw5mSn7PNdf7).

Svårighetsgrad: Krävande.

Föranmälan: Boka din plats här: https://bit.ly/3cAbG9x. Max 30 deltagare.

Strövtåg på Bohusläns sockertopp

Älgön. Foto: Catharina Larsson.

Följ med Hans Årebäck och Martin Fahlén på en fantastisk heldag där den bitvis krävande vandringen fokuserar på Älgöns och Brattöns spännande geologi men även intressanta växtlighet och kulturhistoria. Vandringen är ca 7 km lång. Ta med kläder efter väder och matsäck för hela dagen. Antalet deltagare är begränsat. Samling vid bryggan Rörtångens hållplats (ca 15 min promenad från parkering) före färjans troliga avgång kl. 09:05. Kontrollera tidtabellen på www.vasttrafik.se eller Gunnars Båtturer www.gunnarsbatturer.com. Chartrad färja går tillbaka kl. 17:55.

Samlingsplats: Rörtången (https://goo.gl/maps/nWX9VMQSMJz)

Svårighetsgrad: Krävande.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 22 juli. Max 30 deltagare.

Guddehjälm

Göta och Nordre älvs dalgång