Nyheter

Sök bland våra nyheter

Sommarvandring bland hällmarker och dammar

Vi gör en vandring upp till utsiktsplatsen där ”Stångehuvuds räddare” Calla Curman på sin tid satt och njöt av solnedgången. Sedan går vi nedåt, förbi Valhall med de flata hällarna och stora klippblocken med pegmatitränder. Dammar och våtmarker med insektsfångande växter studeras också. Det blir även ett besök i ett av Västra Götalands sju underverk, Stångehuvuds gamla fyrhus. Landskapet av röd grovkornig granit är både geologiskt och botaniskt intressant. Ta gärna med kvällsfika.

Ca 3 km.

Samlingsplats: Parkeringen vid Pinnevik (https://goo.gl/maps/4ixd9n6rLCx).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 5 juli. Max 30 deltagare.

Stora Kornö

Kultur, ö-liv och Klingkyrka

Klingkyrka. Foto: Anette Bargel, Salta guiden.

Vi börjar med skärgårdstur från Lysekil ut till ön dryga 30 minuter, med ideella turbåten Harry med tändkulemotor. Stora Kornö är en uppskattad ö utanför Lysekil som ägs av öborna. Här kan man uppleva ett genuint ösamhälle, ett marint kulturlandskap och intressant geologi. Vi får en guidad promenad i samhället och vandrar sedan på ön. Vi besöker Klingkyrka, som är en intressant ”grotta” bildad av inlandsisen. Vi undersöker musslor, snäckor och tång. Vi ser vackra vyer ut mot skärgård och horisont, och upplever också lummig grönska, flora och skärgårdshus. Guiden är uppvuxen i Lysekil, är hemtam på ön och är auktoriserad Bohuslänguide. Båten är bokad för oss, så kom i tid för avgång. Vi vandrar 3-4 km totalt, i mestadels lätt terräng. Vi ska över rullstenar på ett ställe.

Båttransport: 165 kr/person, betalas vid bokningen.

Ta med: din biljett (i telefonen eller som utskrivet papper, visas för guiden vid ombordstigning), matsäck med lunch och dryck, och en vindtät jacka. Gärna badkläder, vi gör ett badstopp.

Samlingsplats: Anderssons kaj, Lysekil (https://goo.gl/maps/aEf6exnFGqpk286aA). Närmsta hållplats strax intill, heter Södra hamnen. Var på plats 09.30 för ombordstigning. Parkering finns längs kajen eller på Rosvikstorg. Utgå från att det är betalparkering.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: läs mer och boka din plats här: https://bit.ly/3cHD8CC, senast 31 juli. Bindande bokning p.g.a. båthyra. Max 30 deltagare.

Skaftö

Skaftökusten: Stockevik-Grundsund

Foto: Anette Bargel, Salta guiden.

OBS! Denna vandring har bytt datum, från 9 juni till 10 juni.

Vi vandrar den vackra sträckan med omväxlande natur från Stockevik till Grundsund. Vi upplever martallar, strandområde, bryggvandring i intressant berg, fjord med utsikt och lövskog. Även skutsamhälle och genuina fiskeorten Grundsund. Guiden berättar om området under vandringen. Vi vandrar dels på vandringsgrusväg, dels på naturstig längs Munkeviksleden där det också är ett brantare parti ner till fjorden. Vägen tillbaka går längs smidiga cykelvägen genom lövskogen. Totalt ca 6,5 km. Vandringskängor eller stadiga skor rekommenderas. Vandringen funkar bra även för ganska nya vandrare, men inte för barnvagn. Hundar välkomna. Ta med matsäck och termos för lunchstoppet, sittlapp, vatten, kamera, vindtät jacka och en förstärkningströja för rasten. Mössa och buff är bra att packa med, för säkerhets skull. Parkering: I första hand hamnplan längst ner vid vattnet i Stockevik. Räcker inte den kan det gå bra att låna några platser på asfalterade parkeringen i och med mellansäsong. Åter vid bilarna: För de som vill går vi efteråt vidare till Gröderhamn naturreservat via äventyrliga brant-leden Korpelia, och tillbaka via väg. Då blir det knappt 2 km till.

Samlingsplats: Hamnplan i Stockevik, Skaftö. Kör ända fram till vattnet för gratis parkering. (https://goo.gl/maps/qukqUB8Xv3D3uUKG9).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: Boka din plats här: https://bit.ly/36DFfmK. Max 25 deltagare.

Kustvandring med hänförande utsikt

Stångehuvud. Foto: Anette Bargel, Salta guiden.

Vi utforskar Lysekils kuststigar och dess nya strandpromenad i väst. Kom och upptäck Lysekils nära natur. Vi vandrar 8-10 km i vänligt tempo. Vandrare kan även avvika vid 2 punkter längs rutten för att korta sin vandring. Vi börjar med granitreservatet Stångehuvud, ett av regionens 7 underverk, med fyrhus och vackert rosa granit. Här finns intressanta växter och geologi. Vi vandrar vidare på klippor längs Kuststigen, med utsikt ut över skärgården, förbi stenbrottens lämningar och in på kronprinsessans stig. Vi får uppleva kulturmiljöer och småbåtshamnar, följt av bryggvandring i vackra miljöer och förbi fiskebåtar. Lunchen intar vi på en holme, som nås via brygga. Sedan vandrar vi inåt och naturen skiftar utseende till skogsdungar och dammar. Längs rutten berättar guiden kulturhistoria, om Lysekil och om Bohusläns storheter som granit, stenbrytning, sill m.m. Vi är ute i 4-5 timmar, ofta på stigar/grusväg men även över hällar och klippor, med några knähöga nivåskillnader. Hundar välkomna. Ej barnvagnsvänlig. Guiden är Lysekilsbo och Bohuslänguide. Vandring 8 km (avslut vid busshållplats nära centrum) eller 10 km (åter startpunkt). Ta med matsäck för fika och lunch, gärna sittlapp. Stadiga skor / kängor rekommenderas.

Samlingsplats: Parkeringen vid Pinnevik (appen easypark funkar, kanske även sms-park). (https://goo.gl/maps/4ixd9n6rLCx). Närmsta hållplats heter Havets hus, knappt 10 min. promenad.

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: Boka din plats här: https://bit.ly/36DsaKk. Max 30 deltagare.

Granit och jättegrytor

Stångehuvud. Foto: Thomas Andersson.

Vi gör en vandring i norra delarna av Stångehuvuds granitlandskap i Lysekil. Efter ett besök vid det gamla fyrhuset, som utnämnts till ett av sju underverk i Västra Götaland, vandrar vi över bergen mot Hästevik, tittar på ett par jättegrytor och upplever kontrasterna mellan orörd granit och gamla stenbrott i Galleberget längst i norr. Vi ser också på fåglar och växtlighet. Ta gärna med kvällsfika. Ca 5 km vandring.

Samlingsplats: Parkeringen vid Pinnevik (https://goo.gl/maps/4ixd9n6rLCx).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 15 augusti. Max 30 deltagare.

I orkidérika marker

Ängsnycklar. Foto: Thomas Andersson.

När orkidéerna blommar i rikkärret vid Gröderhamn på Skaftö gör vi denna vandring i frodiga och kalkrika marker med stor artrikedom. På väg till Gröderhamn tittar vi även på flora och havsstrandsvegetation i Gåsevik. Ta gärna med kvällsfika. OBS det kan vara blött i kärret, gummistövlar/kängor kan vara bra. Ca 5 km.

Samlingsplats: Parkeringen cirka 200 meter söder om Sven Lovén-centret (Kristinebergs marina forskningsstation). (https://goo.gl/maps/KGYHqPb9gYo).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 6 juni. Max 30 deltagare.

Sommarvandring vid havsstranden

Vi gör en vandring vid havsstranden och studerar hur den maritima växtligheten klarar sig i den tuffa miljön med mycket salt och friska vindar i ”Klippornas rike”, där bohusgraniten har sin sydligaste landfasta utlöpare. Landskapet av röd grovkornig granit är både geologiskt och botaniskt intressant. Kanske den vackra strandvialen blommar. Ta gärna med kvällsfika. Ca 3 km.

Samlingsplats: Parkeringen vid Pinnevik (https://goo.gl/maps/4ixd9n6rLCx).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 28 juni. Max 30 deltagare.

Storskog i försommartid

Vi vandrar genom en av Bohusläns vackraste kustädellövskogar i ett pastoralt landskap med stor biologisk mångfald. I den unika storskogen med rikt fågelliv växer flerhundraåriga almar och andra ädla lövträd. Ta gärna med kvällsfika som vi intar i natursköna Karlsvik.

Ca 4 km.

Samlingsplats: Reservatets parkeringsplats (https://goo.gl/maps/g3j8jE8BzUV3vWTE7).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 30 maj. Max 30 deltagare.