Nyheter

Sök bland våra nyheter

Ljungen blommar

10:40-15:45

10:40-17:30

Södra Härmanö. Foto: Christina Claesson.

Naturreservatet Härmanö vid Gullholmen är stort. Här finns den karga, exponerade västsidans gnejsklippor genomskurna av diabasgångar och den leende, bördiga östsidans skalgrusrika jordar. Du kan välja mellan en längre och snabbare vandring till Härmanö Huvud, knappt 7 timmar eller en kortare tur över ängarna till Härmanös västsida, ca 5 timmar. På turen till Härmanö Huvud berättas om natur och kultur och där syns resultatet av ljungbränning och röjning inom GRACE-projektet. Turen till västsidan är delvis lämplig för barnvagn eller rullstol och bjuder på sensommarblomning, till synes kala strandklippor och bäverdammar. Båda turerna erbjuder möjlighet att se safsan som är Härmanös mest omtalade växt. Bitvis krävande terräng, tänk på bra skor. Ta med riklig matsäck. Samling på färjeläget Gullholmen Piren kl 10.40. Personfärja 381 avgår från Tuvesvik kl 10:30. Sök avgångstider på www.vasttrafik.se. Vi inväntar färjan. Vid tveksamhet ring gärna guiderna.Samarrangemang med Västerhavsveckan.

Samlingsplats: Färjeläget Gullholmen Piren (https://goo.gl/maps/s6ieoU7tyXJCuh9z6).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: senast 6 augusti till 0730-22 47 98 eller 0703-33 61 14. Begränsat antal deltagare.

Rik sommarblomning

Södra Härmanö. Foto: Christina Claesson.

En vacker och omväxlande vandring på drygt 5 timmar när blomsterprakten är som vackrast och landskapet tjusar. Först går vi genom blommande ängar där det även går bra att köra barnvagn eller rullstol. Sedan över klipporna mot västra stranden och därefter genom krattskog med bäverdammar. Ca 8 km vandring. Ta med riklig matsäck. Kraftiga skor. Personfärja 381 avgår från Tuvesvik, kl. 10:30 och resan tar 5 minuter. Sök avgångstid på www.vasttrafik.se. Vi inväntar färjan. Vid tveksamhet kan ni ringa guiden.

Returfärja avgår från Gullholmen Piren 16:00. Vill man stanna längre går nästa färja 17:50 från Gullholmen Hamnen.

Samlingsplats: Färjeläget Gullholmen piren (https://goo.gl/maps/s6ieoU7tyXJCuh9z6).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: Senast 19 juni till 073-022 47 98. Begränsat antal deltagare.

Örnar i Kalvöfjorden

Havsörn. Foto: Thomas Liebig.

En fågelexkursion i bohuslänska vinterörnmarker där havsörn brukar jaga. Förutom havsörn kan vi se en mängd sjöfåglar samt andra rovfåglar som pilgrimsfalk och duvhök. Vi rör oss i relativt lätt terräng. Ta med matsäck och kikare. Ca 6 km vandring.

Samlingsplats: Råssö naturreservatsparkering (https://goo.gl/maps/k4J4zc2V1fpjZRTw8).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 11 november. Max 30 deltagare.

Fågelskådning i Kalvöfjorden

Gravand. Foto: Thomas Liebig.

Området är en av Västkustens förnämsta rastlokaler för doppingar, svanar, gäss och änder så här i skiftet mellan augusti och september. Med lite tur har vi chans att se svarthakedopping, gråhakedopping, svarthalsad dopping samt skäggdopping. Utöver fåglarna utlovas den sällsynta saltmållan och om vädret vill ett tiotal arter av dagfjärilar. Ta med matsäck, kikare och skodon som tål väta. Vi kommer att röra oss i medelsvår terräng, ca 7 km.

Samlingsplats: Parkeringen till Rossö naturreservat (https://goo.gl/maps/k4J4zc2V1fpjZRTw8).

Svårighetsgrad: Medel.

Föranmälan: till anmalan@vastkuststiftelsen.se senast 19 augusti. Max 30 deltagare.

Kollungeröd vatten

Råssö

Stigfjorden

Härmanö

Gullmarn