För dig som längtar ut…

här tipsar vi bland annat om 5 vackra platser, 5 dagsturer & fler än 5 vindskydd.

Vackra platser

Komosse naturreservat

Brobacka – Utsiktspunkten mot Åsjön och klipphyllan Brudsängen är ett givet besöksmål i Brobacka. Passa också på att ta en titt på någon av jättegrytorna. Hit kan du ta dig kollektivt. Reservatet ligger i Alingsås kommun. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Komosse – Ödslighet och öppna vidder. Det lär du uppleva en tur ut på spängerna i reservatet. Sätt dig vid någon av bänkarna och insup stämningen. Större delen av stigen i reservatet är spångad, eftersom den går i ett av södra Sveriges största sammanhängande myrområden. Reservatet ligger i Ulricehamns kommun. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Ramhultafallet- Här finns det ett över 50 m högt vattenfall som har gett namn åt reservatet. Perfekt att besöka vintertid. Är det tillräckligt kallt så har vattnet frusit till vackra isskulpturer. Vattenfallet är drygt 150m från parkeringen. Dessutom finns det flera fikabord och en eldstad alldeles i närheten. Reservatet ligger i Marks kommun. För mer info:
Reservatsfolder

Ramsvikslandet(särskilt västra sidan) – Här hittar du ett nästan utomjordiskt landskap med raviner, jättegrytor och stor himmel. Reservatet ligger i Sotenäs kommun. Der finns flera stigar att välja bland, varav en av dessa är Kuststigen. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Sandsjöbacka(One mosse) – Ett vindskydd med sjöutsikt och två eldstäder. Här kan du sitta och ladda batterierna. Det finns ett vedförråd i närheten, men det är ingen garanti att det alltid finns ved. Vindskyddet ligger i sydvästra delen av Sandsjöbacka (Kungsbacka kommun). För mer info:
Spårkarta
Text från vandringskarta
Vill du köpa vandringskartan för Sandsjöbacka?
Klicka här för mer info.

Trevliga dagsturer

Gässlösa naturreservat

Gässlösa – Gå nerför trappan och kliv in i en annan värld. Det finns två väl markerade stigslingor i denna vackra ädellövskog. Vid parkeringen finns det fikabord och ett torrdass. Reservatet ligger i Varbergs kommun. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Säveåns dalgång – Följ stigen längs med ån och sätt dig vid någon av bänkarna. Reservatet är lätt att ta sig till kollektivt och Gotaleden sträcker sig genom området. Säveåns dalgång ligger i Lerums kommun. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Tjurpannan – Bohuslänsk granit, susande vind och saltstänk. Oavsett vilken stig du väljer, är Tjurpannan ett spännande område att vandra i året om. Reservatet ligger i Tanums kommun. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Vättlefjäll – ett omtyckt område för friluftsliv nära centrala Göteborg. Här finns flera vandringsleder att välja bland, samt sjöar för bad, fiske och paddling. För mer info:
Spårkarta
Vandringstips- gröna slingan
Vandringstips- röda slingan
Vill du köpa en mer detaljerad karta för Vättlefjäll?
Klicka här för mer info.

Yttre Bodane – Kan man få äkta havskänsla i Dalsland? Jajamen, upplev Vänerns skärgård med vackra vyer, samt fina plaster för både bad och fika. För mer info:
Reservatsfolder
Vandringstips

Vill du stanna lite längre?

Stenbrottskojan i naturreservatet Anneröd-Hogsäm

Du behöver inget tält, det finns många fina vindskydd att övernatta i; som exempelvis:

Anneröd- Hogshäm – här finns fina Stenbrottskojan (etapp 10 av Kuststigen. Använd kartplaneraren för att se exakt var vindskyddet ligger). Reservatet ligger i Sotenäs kommun.
Reservatsfolder

Färgensjöarnas naturreservat – här finns flera vindskydd. Det finns ett helt nytt ute vid udden ”Nabben” (zooma in i nordvästra delen av kartan på länsstyrelsens hemsida för att se var Nabben ligger: direktlänk till sidan om reservatet.). Reservatet ligger i Alingsås kommun.

Orsberget – på Mjölkudden finns det både ett vindskydd och en övernattningskoja, samt ett torrdass i närheten (OBS! Glöm inte att ta med toapapper). Kika närmare i reservatsfoldern för att se var det ligger. Reservatet ligger i Åmåls kommun.
Reservatsfolder

Risvedens vildmark – här finns der ett vindskydd vid Stora Ljusevatten som dessutom är väldigt nära en parkering. Reservatet ligger i Ale kommun.
Reservatsfolder

Svartedalen- här har du hela sex stycken vindskydd (längs etapp 8 och 9 av Bohusleden. Använd kartplaneraren för att se exakt var de ligger). Det finns två vindskydd vid Bottenstugan med torrdass alldeles i närheten. Svartedalen består av ett stort område med flera sammanhängande reservat i kommunerna Stenungsund, Kungälv och Lilla Edet.

Vill du tälta i ett naturreservat?

Besök Länsstyrelsens hemsida om just det reservatet som du undrar över, för att se om det är förbjudet att tälta där eller inte.
Där står föreskrifterna om vad som är förbjudet i reservatet.

Länsstyrelsen Hallands län

Länstyrelsen Västra Götalands län

Länktips!
Länsstyrelsen i Västra Götaland har gjort en karta där man kan se vilka reservat som det är tillåtet att tälta i och inte längs med kusten.
Viktigt att tänka på är att klicka på området som du är intresserad av och sedan klicka vidare för mer information. Då kommer du till länsstyrelsens hemsida om reservatet där det står lite mer specifikt om vad som gäller. Exempelvis så kan det vara tillåtet att enbart tälta på anvisad plats.

Direktlänk till länsstyrelsens karta:
https://ext-geoportal.lansstyrelsen.se/standard/?appid=7dd946ff634b4d4995b14b09f8e34ec4

Allemansrätten… vad gäller egentligen?

Ett av vindskydden i Svartedalen

I Sverige har alla rätt att vara ute i naturen. Vi kallar det för allemansrätten. Det är en unik förmån, som innebär en stor frihet. Men det kräver ansvar och gott omdöme av oss som utnyttjar den.

Allemansrätten innebär också att vi har vissa skyldigheter. Vi får inte skada natur och djurliv. Vi måste visa hänsyn mot markägare och mot andra människor ute i naturen.»Inte störa, inte förstöra« är ett kort och gott uttryck som enkelt sammanfattar hur vi visar allemansvett.

I skyddade områden kan allemansrätten vara begränsad, just för att skydda de fina naturskatter som vi alla delar på.

Naturvårdsverkets hemsida om allemansrätten en bra start om du vill veta mer, eller har några funderingar. Där står det bland annat om vad som gäller vid olika aktiviteter.
www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/

Vi har cirka 60st foldrar, med många gånger användbara kartor. Se alla här.